Skip to main content

VIDENSBANKEN - video og artikler

Her finder du bagetips, ælteteknikker og surdejsbagning for begyndere. Og vi dykker ned i kornets historie, kigger på meltyper og kommer helt ind i kornkernens indre, hvor vi bliver klogere på både smag og ernæring. Rigtig god fornøjelse!

Kornets opbygning og historie

Kernens opbygning
Kernens opbygning

Hvad består en kornkerne af? Her gennemgår vi kornkernen fra yderst til inderst og forklarer, hvad de enkelte bestanddele indeholder.

Plantens anatomi
Plantens anatomi

En kornplante består af mange dele, bla. strå, aks, avner og kerner. Her kan du blive klog på kornplantens anatomi hos de fire nordiske kornarter; hvede, rug, byg og havre.

Kornets Danmarkshistorie
Kornets Danmarkshistorie

Lær om de fire nordiske kornarter: hvede, rug, byg og havre. Hvornår kom de til Danmark, hvad blev de brugt til, og hvordan bruger vi dem i dag?

Fuldkornsmel og sigtet mel
Fuldkornsmel og sigtet mel

Hvordan fremstiller man forskellige meltyper? Og hvad er forskellen på fuldkornsmel og sigtet mel? Det giver vi svaret på her, hvor vi viser processen fra kornkerne til færdigt mel.

Kornets egenskaber

Surdej
Surdej

En surdej består udelukkende af mel og vand, der over tid fermenterer, altså gærer, og bliver syrlig. Her forklarer vi, hvad der sker i surdejen under gæringen. Og så kigger vi på surdeje, som er på forskellige stadier.

Intervalæltning
Intervalæltning

Intervalæltning er en nem måde at håndælte en dej på. Se med, når vi forklarer principperne bag intervalæltning og viser, hvordan vi ælter to forskellige deje efter metoden.

.
Iblødsætning af fuldkornsmel
Iblødsætning af fuldkornsmel

Iblødsætning eller langtidshævning er en forudsætning for at kornet frigiver sine mineraler, så vi kan optage dem i kroppen. Forklaringen får du her.

Gluten
Gluten

Forstå, hvad gluten er, og hvilken betydning det har for korn og mels bageegenskaber. Vi demonstrerer, også, hvordan glutenproteinerne er i stand til at danne det netværk, der gør dejen elastisk og holder på luften i en hævet dej.

Surdej i praksis

Bageklar surdej
Bageklar surdej

Det kræver en smule forberedelse at bage med surdej. Se med her og lær, hvornår din surdej er aktiv og bageklar.

Opformering af surdej
Opformering af surdej

En surdej kan opformeres i det uendelige og deles ud til både venner og naboer. Se med her og lær, hvordan du nemt passer din surdej, så den holder sig levende.

Opformering af inaktiv surdej
Opformering af inaktiv surdej

Surdej er mere udholdende, end man tror. Se med her og lær, hvordan man redder sin surdej, selv når den ser død ud.

Tips og tricks til bagningen

Bagning med fuldkorn
Bagning med fuldkorn

Her får du en nemme tips og tricks, som kan bruges i mange forskellige opskrifter med fuldkornsmel.

Langtidshævning
Langtidshævning

Langtidshævning har mange fordele. Det giver bl.a. mere smag og næring i bagværket. Her viser vi, hvordan vi langtidshæver en dej til boller.

Opspænding af boller
Opspænding af boller

En god opspænding giver flot hævning og runde, spændstige boller. Se med og lær to forskellige teknikker.

Pensling af bagværk
Pensling af bagværk

Når du pensler dit bagværk, får du flottere hævning og undgår nemmere sprækker. Men forskellige væsker til pensling giver også forskellige udtryk, som vi viser her.

Inspirationsvideoer om korn og bælgfrugter

Korn og bælgfrugter i hele verden
Korn og bælgfrugter i hele verden

Tag på rundtur i madkulturen og historien, når Julie fortæller om, hvordan korn og bælgfrugter er grundlaget for madtraditioner i mange af verdens kulturer.

Korn og bælg - hvor meget skal jeg spise?
Korn og bælg - hvor meget skal jeg spise?

Hvad er fuldkorn? Og hvor meget skal du spise om dagen? Og hvor mange bælgfrugter? Julie guider dig til de officielle anbefalinger for madens indhold af både fuldkorn og bælgfrugter.

Byg og ærter
Byg og ærter

Byg og ærter er eksempler på et korn og en bælgfrugt, der kan noget sammen. Disse to er særligt gode at dyrke sammen på marken. Julie fortæller også om, hvorfnor de fleste bælgfrugter bør sættes i blød, og hvordan de derefter kan bruges.

Flere inspirationsvideoer om korn og bælgfrugter

Ingrid ærter og kikærter
Ingrid ærter og kikærter

Bliv klogere på forskelle og ligheder i smag, konsistens og brug mellem de to populære bælgfrugter; den danske Ingrid ært og den klassiske kikært.

Forskellige bælgfrugter
Forskellige bælgfrugter

Bælgfrugter tilhører alle ærteblomstfamilien. Men bælgfrugter er vidt forskellige og åbner op for en bred vifte af former, farver og smage.

Proteiner i bælgfrugter
Proteiner i bælgfrugter

Både korn og bælgfrugter er vigtige plantebaserede kilder til protein. Lær hvilke typer, der indeholder mest og hvilken betydning, det har.

Artikler om kornsorter- og arter.

Byg
Byg

Rug
Rug

Hvede
Hvede

De gamle hvedearter
De gamle hvedearter

Artikler om korn og bælgfrugter

Hvad er bælgfrugter?
Hvad er bælgfrugter?

Klik herunder og se videoen

Er bælgfrugter giftige?
Er bælgfrugter giftige?

Klik herunder og læs artiklen.

Korn og bælgfrugter sammen
Korn og bælgfrugter sammen

Klik herunder og læs artiklen.

Artikler om korn

Purpurhvede
Purpurhvede