Skip to main content
Byg.

Byg

Byg bruges først og fremmest som dyrefoder, i ølbrygning og til grød.

Siden Middelalderen har byg været den vigtigste kornart til fremstilling af øl og snaps i Danmark, men den er også blevet brugt i den daglige madlavning til grød og vælling.

Man kan dog sagtens bage lækre brød med bygmel, hvis man lærer hvordan. I Kornets Hus er vores yndlingssandwichbrød bagt med 40% bygmel.

Byg kan vokse i både kulde, fugtige jordbunde, tør varme og lettere saltholdige jorder. Byggen danner nordgrænse for korndyrkning i Europa og har den største geografiske udbredelse af kornarterne.

Rundt om bygkernen sidder avnerne, en slags yderskaller. Avnerne beskytter kernen, men består primært af ufordøjelige fibre.

Hos nogle kornarter sidder avnerne løst, så de falder af under tærskning. Men hos de fleste bygsorter, er avnerne fæstnet til selve kernen. Derfor skal avnerne fjernes, inden man kan spise bygkernen. Man fjerner avnerne ved at slibe bygkernen, og den slebne kerne kaldes perlebyg.

Der findes dog også nøgenbyg, som er bygsorter med løstsiddende avner.