Skip to main content

tema: bælgfrugter

Bælgfrugter og korn er hinandens bedste venner - både i marken og i madlavningen. Derfor har vi, med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug, udviklet en række opskrifter, inspirationsfilm og korte artikler, som du kan bruge til at få flere bælgfrugter i kosten. God fornøjelse!

Opskrifter med korn og bælgfrugter

SPRØDE VAFLER MED ÆRTE- & HIRSEMEL
SPRØDE VAFLER MED ÆRTE- & HIRSEMEL

Disse vafler er glutenfri og smager skønt. Ærtemelet gør dem mættende, og kardemommen giver en let sødme. Servér dem gerne med vores chokoladecreme med bønner.

CHOKOLADECREME
CHOKOLADECREME

Vores udgave af nutella - med et skud bælgfrugter og naturlig sødme fra bløde dadler. Brug den som chokoladepålæg eller som tilbehør til vores sprøde vafler med ærte- og hirsemel.

RØDBEDEHUMMUS
RØDBEDEHUMMUS

I denne hummus bruger vi danske Ingridærter i stedet for kikærter. Og så tilsætter vi rødbede, hvilket giver en lækker, cremet konsistens, dejlig smag og en vild, knaldpink farve.

KORNDELLER
KORNDELLER

Lækre, fyldige deller med bid og sprød overflade. Lavet med perlebyg og linsemel, men du kan frit eksperimentere med forskellige hele korn og andre meltyper af bælgfrugter, fx ærtemel.

Inspirationsvideoer om korn og bælgfrugter

Korn og bælgfrugter i hele verden
Korn og bælgfrugter i hele verden

Tag på rundtur i madkulturen og historien, når Julie fortæller om, hvordan korn og bælgfrugter er grundlaget for madtraditioner i mange af verdens kulturer.

Korn og bælg - hvor meget skal jeg spise
Korn og bælg - hvor meget skal jeg spise

Hvad er fuldkorn? Og hvor meget skal du spise om dagen? Og hvor mange bælgfrugter? Julie guider dig til de officielle anbefalinger for madens indhold af både fuldkorn og bælgfrugter.

Byg og ærter
Byg og ærter

Byg og ærter er eksempler på et korn og en bælgfrugt, der kan noget sammen. Disse to er særligt gode at dyrke sammen på marken. Julie fortæller også om, hvorfor de fleste bælgfrugter bør sættes i blød, og hvordan de derefter kan bruges.

Flere inspirationsvideoer om korn og bælgfrugter

Ingrid ærter vs. kikærter
Ingrid ærter vs. kikærter

Bliv klogere på forskelle og ligheder i smag, konsistens og brug mellem de to populære bælgfrugter; den danske Ingrid ært og den klassiske kikært.

Bælgfrugternes mangfoldighed
Bælgfrugternes mangfoldighed

Bælgfrugter tilhører alle ærteblomstfamilien. Men bælgfrugter er vidt forskellige og åbner op for en bred vifte af former, farver og smage.

Protein i korn og bælgfrugter
Protein i korn og bælgfrugter

Både korn og bælgfrugter er vigtige plantebaserede kilder til protein. Lær hvilke typer, der indeholder mest og hvilken betydning, det har.

Artikler om korn og bælgfrugter

Hvad er bælgfrugter?
Hvad er bælgfrugter?

Er bælgfrugter giftige?
Er bælgfrugter giftige?

Korn og bælgfrugter sammen
Korn og bælgfrugter sammen

Bælgfrugter og ernæring
Bælgfrugter og ernæring