Skip to main content
Er bælgfrugter giftige?.

Er bælgfrugter giftige?

Nogle bælgfrugterne kan spises rå, f.eks. grønne ærter, mens andre skal koges, før det menneskelige system kan fordøje og tåle dem.

Mange bælgfrugter tørrer vi først, så kan de holde sig utroligt længe, og efterfølgende sætter vi dem i blød og koger dem inden vi spiser dem.

Brune bønner, hvidebønner, kidneybønner og pintobønner, som alle er havebønner, skal iblødsættes og koges, inden spisning. Det samme gælder limabønner, hestebønner og pralbønner. I alle tilfælde er det for at tilintetgøre de giftige lektiner, som findes i bønnerne.

Linser, ærter og mungbønner kræver til gengæld ikke iblødsætning før kogning.

Vi anbefaler dog, at bælgfrugter altid sættes i blød inden yderligere tilberedning. Uanset, hvilken slags, du bruger.

Når du sætter de tørrede ærter i blød, suger de langsomt væske og ved den efterfølgende tilberedning er de meget lettere at arbejde med. Kogetiden forkortes og ærterne koger ikke så nemt ud.