Skip to main content
Hvad er bælgfrugter?.

Hvad er bælgfrugter?

Mennesket har høstet og spist bælgfrugter siden stenalderen og i mange forskellige madkulturer.

Deres historie er stærkt knyttet til menneskets historie, og det er der rigtig god grund til. Bælgfrugter er nemlig en af de vegetabilske råvarer, som har det allerhøjeste proteinindhold, og de har derfor været en afgørende kilde til protein i flere tusinde år.

Bælgfrugter er frugterne af planter i ærteblomstfamilien. Ærter, bønner, linser og jordnødder er bælgfrugter. Tænk på en ært, som vokser inde i ærtebælgen - på samme måde vokser bønner og linser inde i en bælg.

Måske har du prøvet at pille jordnødder ud af den tørrede lysebrune bælg, som nødderne ligger i, inden de er afskallet? Sojabønner og jordnødder er bælgfrugter, men har et højt fedt indhold og kategoriseres derfor anderledes end f.eks. limabønner, Ingrid ærter, sorte bønner, kidneybønner, puylinser og mungbønner, som alle er bælgfrugter med et lavt fedtindhold.