Skip to main content

Glutenfri havreboller

Lækre, luftige og saftige glutenfri boller, der er supernemme at lave. Vi bruger havremel som base og varierer med forskellige andre glutenfri meltyper. Loppefrøskaller binder dejen sammen, og kernedrys giver ekstra smag og knas.

4

Ingredienser

400 g glutenfrit havremel

250 g quinoa-, boghvede-, hirse-, sorghum- eller majsmel.

100 g glutenfri havregryn (fin- eller grovvalsede)

35 g loppefrøskaller

14 g salt 

1 l koldt vand

20 g gær 

20 g rapsolie

20 g honning el. rørsukker

Frø og kerner til drys (fx sesamfrø, græskarkerner, hørfrø, birkes eller solsikkekerner)

Sådan gør du

Beklæd en firkantet bageform/lille bradepande/plastikbøtte ca. 25x35 cm. med film indvendigt.

Bland de tørre ingredienser i en skål. Bland i en anden skål vand, gær og honning/sukker og rør, til honning og gær er opløst.

Tilsæt gærblandingen og olien til de tørre ingredienser og rør det godt sammen.

Mens dejen er lind, hældes den over i den beklædte form. Dæk formen med film eller læg et låg over.

Lad den stå på køkkenbordet i en halv times tid, inden den sættes på køl natten over.

Tag dejen ud fra køl, tag låget af formen og drys med frø og lidt glutenfri mel på dejen, så overfladen ikke længere er våd.

Læg nu først et stykke bagepapir, og så et skærebræt oven på formen. Hold en hånd på skærebrættet og en hånd på formen og vend rundt, så formen ligger øverst.

Løft formen, og fjern forsigtig filmen fra dejen. Nu ligger dejen på et stykke bagepapir på et skærebræt og er klar til at blive drysset med frø eller kerner og hakket ud til boller med en dejskærer eller køkkenkniv.

Hak dejen ud i 16 lige store stykker. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem først 10 minutter ved 220°C. Skru derefter ned til 200°C og bag i ca. 25 min., til de får en let gylden skorpe.