Ingredienser
250 g kogende vand
80 g bygflager
300 g koldt vand
5 g gær
10 g salt
10 g rørsukker (kan udelades)
80 g byg- eller rugmel
450 g sigtet hvedemel
Bygflager til pynt
Sådan gør du
Hæld kogende vand over bygflagerne og lad det trække i 10 minutter.
Tilsæt det kolde vand og tjek, at temperaturen er max. 37 grader, før du tilsætter gær, salt, sukker og byg/rugmel. Rør sammen og tilsæt herefter hvedemel. Ælt dejen godt med en grydeske eller på røremaskine.
Overfør dejen til en oliesmurt plasticbøtte, læg et låg løst over og lad den stå på køkkenbordet i ca. 1 time. Sæt herefter dejen på køl til næste dag.
Tag dejen direkte fra køleskabet og vend den forsigtigt ud på et meldrysset bord. Drys bygflager over dejen.
Del dejen med en fugtet dejskraber eller kniv til ca. 10-12 boller. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem temperere ved stuetemperatur i ca. 1 time.
Bag bollerne ved 220 grader i ca. 10 minutter. De første 5 minutter med damp. Bag videre ved 200 grader til bollerne er gyldne og sprøde.
Lav damp ved at spraye med en vandforstøver på bollerne og i ovnen, før den lukkes. Eller sæt en bradepande i ovnen, mens den varmer op, og tilsæt ca. 1 dl koldt vand, når du sætter bollerne ind.