Ingredienser
Vaniljecreme
400 g sødmælk
100 g sukker
1,5 tsk vaniljesukker eller kornene af 1/2 vanlijestang
40 g majsstivelse
125 g æggeblommer
40 g smør
Dej
200 g mælk
50 g gær
1 æg
400 g stenkværnet hvedemel
20 g sukker
½ tsk fint salt
1,5 tsk kardemomme
100 g smør
Chokoladeganache
150 g fløde
75 g mørk chokolade 70%
Evt. 75 g ristede mandler
Sådan gør du
Vaniljecreme
300 g mælk koges op sammen med halvdelen af sukkeret.
Det resterende sukker piskes let sammen med vanilje, majsstivelse og æggeblommer, og de 100 g kold mælk røres i.
Den kogende mælk hældes nu i æggeblandingen lidt ad gangen under omrøring. Blandingen hældes tilbage i gryden, koges op og koger ca. 1 min. Tag gryden af varmen og rør smørret i.
Hæld cremen i en beholder og læg film helt tæt mod overfladen af cremen, så den ikke trækker skind. Køl cremen ned, før du bruger den.
Dej
Rør gæren ud i mælken. Tilsæt æg.
Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme og rør dejen sammen.
Tilsæt smør lidt efter lidt, mens du ælter dejen. Når alt smørret er fordelt, æltes dejen til den er smidig og glat.
Lad dejen hvile 5 min. i skålen.
Mens dejen hviler, kan du hakke 100 g ristede mandler til fyldet.
Drys bordet let med mel og rul dejen ud til et kvadrat på ca. 50x50 cm.
Skær dejen i 16 firkanter.
Læg en spsk. vaniljecreme og lidt hakkede mandler på hver firkant og luk fastelavnsbollen, så du klemmer alle kanter sammen og lukker fyldet inde.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve lunt ca. ½ time.
Pensl bollerne med sammenpisket æg med en smule vand, og bag dem ved 200o C i ca. 10 min. til de er gyldne.
Lad bollerne køle af på en rist og pynt dem med ganache, når de er lune eller kolde.
Chokoladeganache
Hak chokoladen fint og kom den i en skål.
Kog fløden op og hæld den over chokoladen. Lad det stå et øjeblik og rør så ganachen glat.
Dyp fastelavnsbollerne i ganachen med det samme.