Skip to main content

Gammeldags fastelavnsboller

En klassisk fastelavnsbolle baseret på smagfuldt, stenkværnet mel og med lidt ekstra luksus i form af ristede mandler i fyldet og en intens chokoladeganache på toppen.

8

Ingredienser

Vaniljecreme

400 g sødmælk

100 g sukker

1,5 tsk vaniljesukker eller kornene af 1/2 vanlijestang

40 g majsstivelse

125 g æggeblommer

40 g smør

 

Dej

200 g mælk

50 g gær

1 æg

400 g stenkværnet hvedemel

20 g sukker

½ tsk fint salt

1,5 tsk kardemomme

100 g smør

 

Chokoladeganache

150 g fløde

75 g mørk chokolade 70%

 

Evt. 75 g ristede mandler

Sådan gør du

Vaniljecreme

300 g mælk koges op sammen med halvdelen af sukkeret.

Det resterende sukker piskes let sammen med vanilje, majsstivelse og æggeblommer, og de 100 g kold mælk røres i.

Den kogende mælk hældes nu i æggeblandingen lidt ad gangen under omrøring. Blandingen hældes tilbage i gryden, koges op og koger ca. 1 min. Tag gryden af varmen og rør smørret i.

Hæld cremen i en beholder og læg film helt tæt mod overfladen af cremen, så den ikke trækker skind. Køl cremen ned, før du bruger den.

 

Dej

Rør gæren ud i mælken. Tilsæt æg.

Tilsæt mel, sukker, salt, kardemomme og rør dejen sammen.

Tilsæt smør lidt efter lidt, mens du ælter dejen. Når alt smørret er fordelt, æltes dejen til den er smidig og glat.

Lad dejen hvile 5 min. i skålen.

Mens dejen hviler, kan du hakke 100 g ristede mandler til fyldet.

Drys bordet let med mel og rul dejen ud til et kvadrat på ca. 50x50 cm.

Skær dejen i 16 firkanter.

Læg en spsk. vaniljecreme og lidt hakkede mandler på hver firkant og luk fastelavnsbollen, så du klemmer alle kanter sammen og lukker fyldet inde.

Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve lunt ca. ½ time.

Pensl bollerne med sammenpisket æg med en smule vand, og bag dem ved 200o C i ca. 10 min. til de er gyldne.

Lad bollerne køle af på en rist og pynt dem med ganache, når de er lune eller kolde.

 

Chokoladeganache

Hak chokoladen fint og kom den i en skål.

Kog fløden op og hæld den over chokoladen. Lad det stå et øjeblik og rør så ganachen glat.

Dyp fastelavnsbollerne i ganachen med det samme.

 

Flere søde opskrifter

Cookies
Cookies

Store, lækre cookies med rug.

Brownies
Brownies

En intens brownie med havremel og valnødder.

Pandekager
Pandekager

Gammeldags pandekager med fuldkornsmel.

Kanelsnurrer
Kanelsnurrer

Saftige kanelsnurrer med ølandshvede.

Familieaktiviteter i Kornets Hus.

Familieaktiviteter i Kornets Hus

Kornets Hus afholder løbende forskellige familieaktiviteter.

Tag fx jeres pizzabagning til nye højder, lær at lave frisk, hjemmelavet pasta eller bag de lækreste kager.

Se mere og book