Skip to main content

Bygalamande

Her er opskriften, der vil revolutionere ethvert julebord. Byg er en meget velsmagende kornart med både udtalt sødme og en anelse bitterhed. I grød giver den bid og en dejlig rund smag. Og så kan den altså noget helt særligt i selskab med blød flødeskum og vanilje. Prøv det og bliv overbevist.

45 min 4

Ingredienser

Bygalamande

200 g langtidsristet perlebyg

600 g sødmælk

½ vaniljestang

½ tsk. salt

2 spsk. sukker

350 g fløde

50 g smuttede mandler

 

Appelsinsirup

Saft og skal af 4 store appelsiner

Saft af ½ citron

100 g sukker

½ vaniljestang

2 hele stjerneanis

Sådan gør du

Bygalamande

Sæt perlebyggen i blød i koldt vand natten over.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.

Hæld vandet fra byggen og kog den op med mælk, vaniljestang og -korn. Lad det koge 2 minutter, sluk for varmen, og lad det trække ca. ½ time. Hvis der stadig er tyndtflydende væske koges det ind. Fjern vaniljestangen og smag til med sukker og salt.

Lad grøden afkøle helt.

Rist mandlerne i ca. 10 minutter ved 160o C til de er gyldne. Lad dem køle af og hak dem groft.

Pisk fløden til et let skum og vend den forsigtigt sammen med den kolde grød. Server med appelsinsirup og mandler – eller lav en klassisk kirsebærsauce eller anden syrlig og frugtig sauce.

 

Appelsinsirup

Alt koges 3-4 minutter. Trækker herefter minimum et døgn og gerne længere. Smag evt. til med citronsaft, hvis der er brug for mere syre.

video