Ingredienser
Bygalamande
200 g langtidsristet perlebyg
600 g sødmælk
½ vaniljestang
½ tsk. salt
2 spsk. sukker
350 g fløde
50 g smuttede mandler
Appelsinsirup
Saft og skal af 4 store appelsiner
Saft af ½ citron
100 g sukker
½ vaniljestang
2 hele stjerneanis
Sådan gør du
Bygalamande
Sæt perlebyggen i blød i koldt vand natten over.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Hæld vandet fra byggen og kog den op med mælk, vaniljestang og -korn. Lad det koge 2 minutter, sluk for varmen, og lad det trække ca. ½ time. Hvis der stadig er tyndtflydende væske koges det ind. Fjern vaniljestangen og smag til med sukker og salt.
Lad grøden afkøle helt.
Rist mandlerne i ca. 10 minutter ved 160o C til de er gyldne. Lad dem køle af og hak dem groft.
Pisk fløden til et let skum og vend den forsigtigt sammen med den kolde grød. Server med appelsinsirup og mandler – eller lav en klassisk kirsebærsauce eller anden syrlig og frugtig sauce.
Appelsinsirup
Alt koges 3-4 minutter. Trækker herefter minimum et døgn og gerne længere. Smag evt. til med citronsaft, hvis der er brug for mere syre.