Ingredienser
Ca. 100 stk. brunkager
250 g smør
125 g lys sirup
250 g farin
Revet skal af en halv appelsin
3 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt nellike
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
½ tsk. stødt kardemomme
400 g sigtet speltmel
80 g fuldkornspurpurhvedemel
25 g usaltede pistacienødder
150 g mandler
2 tsk. potaske
1 spsk. vand
Sådan gør du
- Smør, sirup og appelsin smeltes ved middel varme, til det er ca. 70 grader. Gryden tages herefter af varmen.
- Krydderier og mel blandes. Tilsæt mandler og pistacienødder.
- Det hele æltes sammen, til dejen er ensartet. Brug gerne røremaskine.
- Potaske og vand røres sammen i en kop og tilsættes. Ælt, til det er fordelt godt.
- Brunkagedejen deles i to dele, der trykkes ud i firkantede plastikbøtter. Alternativt rulles dejen til fire stænger, der pakkes stramt i film. Læg på køl natten over eller opbevar i fryseren, til de skal bages.
- Udskær dejen i helt tynde, men hele skiver, der bages ved 170 grader varmluft i 6 minutter, hvorefter ovnlågen åbnes, temperaturen sænkes til 130 grader og kagerne bages færdige i ca. 10 min. Brunkagerne bliver først helt sprøde, når de er afkølede.