Skip to main content

Juleboller

De søde, krydrede juleboller er bagt med emmer og havre. Emmer giver smag og havren gør bollerne dejligt saftige. Sammen med varme krydderier, appelsin, nødder og rosiner giver det en bolle, der får hele huset til at dufte af jul og smager så englene synger.

1 time 6

Ingredienser

½ liter vand 25oC

5 g gær

10 g salt

10 g rørsukker

1 spsk. olie

1 tsk. kanel

1 tsk. kardemomme

½ tsk. nellike

½ tsk. ingefær

50 g hakkede hasselnødder

½ appelsin, revet skal og saft

400 g hvedemel (sigtet)

100 g havremel (fuldkorn)

100 g emmermel (fuldkorn)

100 g rosiner

Sådan gør du

Opløs gæren i det lune vand. Tilsæt herefter salt, sukker, krydderier, hasselnødder, appelsinskal og -saft, mel og til slut rosinerne. Ælt dejen godt sammen – den er blød, og det skal den være. Dæk dejen med et låg eller fugtigt klæde og sæt den i køleskabet natten over.

Lad dejen hæve til knapt dobbelt størrelse. Er den ikke hævet helt op, kan den med fordel stilles et par timer ved stuetemperatur til efterhævning.

Når dejen er færdighævet, sættes bollerne på en bageplade med bagepapir - brug hænderne eller en ske, der er dyppet i vand.

Bag bollerne ved 230 C i 10 minutter. Skru ned til 210 C og bag bollerne yderligere ca. 10 minutter. Bollerne er færdige, når de er jævnt gyldne og skorpen er fast.

Den bløde dej giver flade, men saftige boller. Vær opmærksom på at bage dem godt igennem, da de ellers kan blive klæge.