Ingredienser
½ liter vand 25oC
5 g gær
10 g salt
10 g rørsukker
1 spsk. olie
1 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
½ tsk. nellike
½ tsk. ingefær
50 g hakkede hasselnødder
½ appelsin, revet skal og saft
400 g hvedemel (sigtet)
100 g havremel (fuldkorn)
100 g emmermel (fuldkorn)
100 g rosiner
Sådan gør du
Opløs gæren i det lune vand. Tilsæt herefter salt, sukker, krydderier, hasselnødder, appelsinskal og -saft, mel og til slut rosinerne. Ælt dejen godt sammen – den er blød, og det skal den være. Dæk dejen med et låg eller fugtigt klæde og sæt den i køleskabet natten over.
Lad dejen hæve til knapt dobbelt størrelse. Er den ikke hævet helt op, kan den med fordel stilles et par timer ved stuetemperatur til efterhævning.
Når dejen er færdighævet, sættes bollerne på en bageplade med bagepapir - brug hænderne eller en ske, der er dyppet i vand.
Bag bollerne ved 230 C i 10 minutter. Skru ned til 210 C og bag bollerne yderligere ca. 10 minutter. Bollerne er færdige, når de er jævnt gyldne og skorpen er fast.
Den bløde dej giver flade, men saftige boller. Vær opmærksom på at bage dem godt igennem, da de ellers kan blive klæge.