
Gamle hvedesorter og -arter
Enkorn og emmer, som begge er hvedearter, er fundet tilbage til ca. 10.000 f.Kr., hvor de voksede vildt. Emmer var oldtidens vigtigste kornart og er forfader til alle europæiske kornarter. Emmer var også den første dominerende kornart i Danmark.
Brødhvede og spelt er fundet tilbage til ca. 8.000 f.Kr. De er begge forædlede hvedearter, og findes ikke som vilde græsser i naturen.
Brødhvede er i dag verdens vigtigste brødkorn.
Durum er en udbredt hvedeart fra Middelhavslandene. Genetisk set er det en nøgen udgave af emmer.
Durum giver ikke den elastisitet, som karakteriserer en dej af god bagehvede. Til gengæld er den god til pasta og pizzadej, hvor man helst vil undgå en elastisk dej.
Mel af durum er gult, fordi det indeholder lutein og carotin, som er forstadier til A-vitamin.
Khorasan kaldes i ældre dansk litteratur for orientalsk hvede, men kendes i dag mest som Kamut®. Kamut® er ikke et artsnavn, men er et navn på det firma, som mest effektivt har markedsført denne korntype. Derfor er navnet Kamut® beskyttet, men da forbrugerne ikke kender andre produkter af arten, er Khorasan nærmest blevet synonym med Kamut®.
Khorasan er opstået ved en krydsning mellem durum og polsk hvede, og egenskaberne er også nærmest en mellemting mellem de to. Kernerne er meget store og uden polyfænoler i kliddet. Det gør, at kernen er flot gul, når den bliver høstet rettidigt.
Polsk hvede er en hvedeart med meget store kerner og et helt specielt udseende pga. meget store avner (de yderste skaller, som sidder rundt om hver enkelt kornkerne).
Kernerne er meget hårde, faktisk endnu hårdere end durumhvede, så de egner sig glimrende som semuljegryn. Til trods for navnet, kommer den Polske hvede fra området mellem Middelhavet og det vestlige Kina.
Spelt findes som mange sorter. Alle sorter, som dyrkes i Danmark i dag, er importeret fra andre lande. Men en enkelt speltsort har alligevel en historie, der er tæt knyttet til Danmark.
I 1928 var en russisk ekspedition på rundtur i hele verden for at indsamle planter, og de indsamlede denne speltsort i Danmark. Siden har sorten ligget i Vavilovs genbank i Sct. Petersborg, indtil det i 2009 lykkedes planteforædler Anders Borgen at få nogle kerner fra den indsamlede prøve.
Anders har siden udvalgt og opdyrket spelten, og i sommeren 2022 havde vi en parcel med den oprindeligt danske spelt i Kornets Have.
Kuglehvede eller Indisk dværghvede, er en hvedeart, som minder om almindelig vårhvede. Den har dog en mutation, som gør kernerne meget korte, så de nærmest er kuglerunde.
Aksene er også synligt anderledes end almindelig hvede. Kuglehvede benyttes i Asien bla. til at lave oppustet luftig pasta, men alene udseendet kan gøre den interessant også som hele kerner.