Byg i fremtiden
I en økologisk markplan med fokus på planteavl ser man i dag på den afgrødesammensætning, der giver det højeste økonomiske output inden for de gældende regler og fysiske rammer. Indtil nu har man fokuseret på udbytte i hkg pr. ha.
En kornmark vil dog give et langt større udbytte målt i kg, hvis kornet bruges direkte som fødevare til mennesker og ikke først skal igennem en dyremave. Det er grundlaget for at få bygproduktionen omstillet fra foder til fødevare. Denne transformation vil også ændre dyrkningsparametrene grundlæggende.
Da byg som fødevare er velkendt i flere andre lande, er der god mulighed for eksport inden for innovativ dyrkning og processering. Danmark har før med held været i stand til at omstille landbruget i forhold til verden omkring os, og med øget fokus på det plantebaserede køkken er der gode mulighed for de virksomheder, der er tæt tilknyttede til landbruget og hurtigt kan omstille sig. Byg giver mulighed for helt nye produkter som fx ristet byg som varm drik i stedet for kaffe.
Byg som fødevare udmærker sig ved en kort forarbejdning med lave omkostninger, hvilket gør byg til en meget billig fødevare med lavt klimaaftryk.
Byg er lagerfast, den kræver ikke ændringer eksisterende logistik og distributionssystemer, og den kan forarbejdes lokalt, så der kan også rent afsætningsmæssigt være en terroireffekt.
Ved dyrkning af nøgenbyg holdes alle næringsstoffer intakte ved tilberedning, og der er minimal forarbejdning af produktet fra dyrkning til tallerken.
Uanset kommende klimaforandringer, kan byg dyrkes med sikkert udbytte og økonomi samt en meget begrænset forarbejdning samt klima- og miljøpåvirkning. I fremtiden er byg derfor et godt bud på en fødevare med høj ernæringsmæssig værdi til en meget lav pris for forbrugeren.
Alt i alt opfylder byg alle parametre for en lokalt produceret fødevare af høj kvalitet, og byg bør derfor indgå i den grønne omstilling af både landbrug og køkken så hurtigt som muligt.