Byg i forarbejdningsindustrien
Fremtidens udfordringer ift. dyrkning af byg er at skabe klimavenlige, robuste bygsorter med høj næringsværdi, ønskede sundhedsfremmende egenskaber, god smag og konsistens samt farver, der gør dem eftertragtede i køkkenet.
Samtidig er det vigtigt, at de kan dyrkes i det økologiske sædskifte med høj sygdomsresistens, lavt kvælstofniveau og stor ukrudtskonkurrence. For at fremme alle disse egenskaber kræver det, at byg til fødevarebrug forædles efter nye retningslinjer som pt. kun anvendes i foreningen Landsorten.
Det kræver desuden, at hele afregningsmodellen ændres, så der afregnes efter ønskede egenskaber som smag, konsistens, protein, faldtal og næringsstoffer samt visuelle egenskaber som fx farve.
I dag mangler der flere muligheder for at lave højværdiafgrøder som kan indgå i sædskiftet uden yderligere dyrkningsmæssige omkostninger eller risiko for avleren.
Byg kan også indgå i regenerativ dyrkning med de rette sorter. Fx kan byg indgå i polykulturdyrkning med bælgplanter med lavt input og stabilt udbytte og med kendt teknik til at skille de forskellige arter uden store omkostninger. Disse blandinger har i mange års forsøg vist både merudbytte samt en robusthed, der hjælper med dyrkningen af vanskelige bælgplanter.
Byggens mange anvendelsesmuligheder mindsker den økonomiske risiko både for avleren og procesvirksomheden ved kontraktavl. Hvis byggen ikke opnår de højeste parametre i forhold til bagning eller som salatkorn, kan den anvendes til malt eller spiritus – evt. til spiring eller slibning/polering og i sidste ende husdyrfoder.
Byggen er altså velkendt i hele værdikæden, og der vil altid være en alternativ afsætning, som mindsker den økonomiske risiko ved dyrkning.