
Er bælgfrugter giftige?
Nogle bælgfrugterne kan spises rå, f.eks. grønne ærter, mens andre skal koges, før det menneskelige system kan fordøje og tåle dem. Det skyldes bælgfrugternes indhold af giftige lektiner, som kan give ondt i maven.
Mange bælgfrugter tørrer vi først, så kan de holde sig utroligt længe, og efterfølgende sætter vi dem i blød og koger dem inden vi spiser dem.
Brune bønner, hvide bønner, kidneybønner og pintobønner, som alle er havebønner, skal iblødsættes og koges, inden spisning. Det samme gælder limabønner, hestebønner og pralbønner.
Linser, ærter og mungbønner kræver til gengæld ikke iblødsætning før kogning, men kræver stadig en varmebehandling, fx stegning, for at lektinerne nedbrydes.
Vi anbefaler dog, at bælgfrugter altid sættes i blød inden yderligere tilberedning. Uanset, hvilken slags, du bruger.
Når du sætter de tørrede ærter/bønner i blød, suger de langsomt væske og ved den efterfølgende tilberedning er de meget lettere at arbejde med. Kogetiden forkortes og de koger ikke så nemt ud.