Skip to main content

Skoletjeneste i Kornets Hus

Velkommen til en verden af korn.

Velkommen til en verden af korn

Tag skoleklassen eller børnehaven med ind i kornets verden og bliv klogere gennem sanseoplevelser. I Kornets Hus har vi en inspirerende udstilling om kornets historie, og du kan lytte til et eventyr eller udforske mangfoldigheden af kornarter og kornsorter.

Ude i Kornets Have er der et væld af kornparceller, en fortællesti og aktiviteter ved bagehuset med den brændefyrede ovn.

Vi tilbyder en række undervisningsforløb til folkeskolen, men vi glæder os også til byde erhvervsskoler og børnehaver indenfor.   

Undervisningsforløb i Kornets Hus' Skoletjeneste

Målgruppe: Elever i historie 3.-4. klasse, eventuelt i samarbejde med dansk og historie.

Læreplanstemaer: Fokus på kronologi og sammenhæng indenfor temaerne ”Livsgrundlag og produktion” og ”Samfund”.

Læringsmål: Eleven skal kunne beskrive ændringer i livsgrundlag og dennes sammenhæng med fødevareproduktionen før og nu. Herfra skal eleven kunne forbinde disse forskydninger i tiden til ændringer i samfundsforhold og magtstrukturer. 

Beskrivelse: I første del af forløbet arbejder vi med historiske kilder som udgangspunkt for at anskueliggøre rugbrødets rolle i tidligere tiders kost. Kilderne præsenteres som fortællinger, der gøres levende for eleverne gennem inddragelse af Kornets Hus’ sortiment af kulturgenstande. I anden del af forløbet inddeles eleverne i hold, som hver får udleveret en gammel opskrift, der relaterer sig til en af de kilder, vi har arbejdet med. Holdene skal ud fra opskriften tilberede små smagsprøver for resten af klassen og præsentere smagsprøverne i den kontekst, som er givet i kilden.

Pris: 2.000 kr.

Varighed: 3 timer med mulighed for 1 times efterfølgende fri leg og madpakkespisning. Foregår udendørs og i Kornets Hus’ bagehus.

Målgruppe: Elever i natur/teknikfaget 5.-6. klasse

Læreplanstemaer: Undersøgelse, modellering og perspektivering i forbindelse med temaerne ”Naturen lokalt og globalt” og ”Mennesket”.

Læringsmål: Eleven skal gennem øvelsesbaseret undervisning udvikle en forståelse af samspillet mellem menneske og natur med undergangspunkt i kornets rejse fra at være vilde græsser til at indgå i kultiveret dyrkning. Vi sætter fokus på processen omkring såning, vækstsæson, høst og hele vejen til brug i vores fødevarer. Eleven skal arbejde undersøgende gennem simple praktiske øvelser på gamle landbrugsredskaber og ved at underviseren integrere Kornets Have i forløbet. Eleven får mulighed for at relatere og perspektivere øvelserne til omverdenen, både i en historisk kontekst i forhold til landskabernes udvikling, og i en aktuel sammenhæng i forhold til bæredygtighedsspørgsmål.  

Beskrivelse: Eleven introduceres til de biologiske forhold omkring markarbejdet og kornets vækstsæson som en ramme for en indføring til menneskets arbejde med kultiveringen af landskabet. Der inddrages kulturhistoriske genstande fra forskellige perioder i øvelser, som anskueliggør den teknologiske udvikling, som dette arbejde har været underlagt. I sidste del af forløbet arbejdes med forædling af det høstede korn, og eleverne får mulighed for bage et simpelt fladbrød udendørs, som kan spises sammen med deres medbragte madpakke. Forløbet er delt i 3 moduler af 45 minutter med 15 minutters pause indimellem.     

Pris: 2.000 kr.

Praktiske forhold: Forløbet er af 3 timers varighed med mulighed for 1 times efterfølgende fri leg og madpakkespisning. Kornets Hus stiller med én underviser, og øvrige behov for tilstedeværelse af voksne dækkes af skolen. Foregår i Kornets Hus’ bagehus og i Kornets Have.

Målgruppe: Elever i biologi 7.-9. klasse 

Læreplanstemaer: Undersøgelse, modellering og perspektivering i forbindelse med temaet ”Krop og sundhed”.

Læringsmål: Med udgangspunkt i øvelsesbaseret undervisning skal eleven undersøge sammenhænge i proteinernes dannelse af glutenstrukturer i mel under forskellig ydre påvirkning.

 

Beskrivelse: Forløbet er inddelt i to moduler, hvor det første er af en varighed på 50 min, det andet varer 2 timer og det sidste 50 min. Eleven introduceres i første modul til kornets opbygning og næringsindhold med udgangspunkt i kornkernen i husets udstilling. I andet modul bliver eleverne inddelt i mindre hold, som hver får udleveret øvelser, der skal udføres i Kornets Hus’ kursusafdeling. Her skal eleverne arbejde med forskellige øvelser for at påvise glutenindhold i brøddeje og også undersøge glutenproteinets virkning under bagning af brød. I hver af grupperne opfordres eleverne til at arbejde med hypoteser forud for øvelserne. Afslutningsvist samler vi op i fællesskab og gennemgår resultaterne fra de øvelser, som eleverne har arbejdet med.

Pris: 2.500 kr.

Varighed: Forløbet er af 4 timers varighed med mulighed for 1 times efterfølgende fri leg og madpakkespisning. Kornets Hus stiller med én underviser, og øvrige behov for tilstedeværelse af voksne dækkes af skolen. Foregår i Kornets Hus.

 

Målgruppe: Elever i madkundskabsfaget 7.-9. klasse

Læreplanstemaer: Praktiske øvelser og perspektivering indenfor temaerne ”Sund mad til målgrupper” og ”Madtekniske egenskaber og håndværk”.

Læringsmål: Eleven skal tilegne sig viden om sundhedskriterier i opskrifter og tilpasse dem målgruppers madtraditioner og ernæringsbehov. Desuden skal eleven lære at eksperimentere med ingredienser og madtekniske egenskaber.

Beskrivelse: I første del af undervisningsforløbet introduceres de kvalitative forskelle på forskellige kornarter og de overvejelser, som ligger bag den formalingsgrad, man vælger til sit mel. Eleverne inddeles herefter i grupper, som hver herefter får udleveret basisopskrifter med de overordnede retningslinjer for en brøddej. Med udgangspunkt i oplægget fra første del af forløbet og under løbende vejledning fra Kornets Hus’ formidler skal eleverne selv færdiggøre opskriften på deres brød og kvalificere deres valg i den forbindelse. F.eks. kan eleverne selv være med til at bestemme, hvor fint deres mel skal males, hvilken sort de vil bruge og hvor meget gær, de vil anvende. Løbende skal eleverne notere de valg, som de træffer, og gøre sig overvejelser om de forventede konsekvenser af deres beslutninger. Afslutningsvis opsummerer og gennemgår underviseren fra Kornets Hus elevernes resultater. Her vil vi også perspektivere til bredere spørgsmål om kornets rolle i fremtidens fødevaresammensætning og de sundhedsmæssige overvejelser.      

Pris: 2.500 kr.

Varighed: 3 timer med mulighed for 1 times efterfølgende fri leg og madpakkespisning. Foregår indendørs med inddragelse af udstilling og kursuskøkken.

Kend dit korn.

Kend dit korn

Vi kan med glæde henvise til det flotte forløb "Kend dit korn - Madkamp", som er udarbejdet af Madkulturen og professionshøjskolerne UCN, VIA UC, UC SYD, UCL, KP og PH Absalon i 2019

Læs materialet

Udfyld kontaktformularen og få et skræddersyet forløb