Skip to main content
Purpurhvede.

Purpurhvede

Purpurhvede er en hvedesort, hvis kerner er mørke med et rødlilla skær. Farven skyldes kornets indhold af anthocyanin – et farvestof, der også findes i mørke bær og er kendt for sin antioxidative effekt. 

MEL af purpurhvede har gode bageegenskaber og i Kornets Hus anvender vi det flittigt i brød, boller, pizza og endda kage. Fuldkornsmel af purpurhvede er smukt farvet og giver både en karakteristisk smag og farve til bagværket. Sigtet purpurhvede bidrager derimod ikke med farve, da farven udelukkende befinder sig i skaldelene, også kaldet kliddet.

HELE KERNER af purpurhvede er yderst velegnede til kogning, hvorefter de kan anvendes i salater, som tilbehør fx i stedet for ris eller som drys på yoghurt. Efter kogning bevarer kernerne både den smukke farve og et let bid, og så koger de ikke ud. Derfor er hele purpurkerner også en populær klassiker i kornsalaterne i Kornets Hus.

FLAGER af purpurhvede er gode i brød, boller, cookies eller grød, hvor de bidrager med aroma og bid. Til brød og boller anbefaler vi at skolde flagerne med kogende vand, og til grød anbefaler vi at blande med havre- eller bygflager.

Purpurhveden stammer fra Østafrika, sandsynligvis Etiopien, og er blevet dyrket i Danmark siden 2009.